Buurtschap Wedderveer


Wedderveer

Wedderveer is een buurtschap in de gemeente Westerwolde in de provincie Groningen. Het ligt tussen Wedde en Blijham aan de westzijde van de Westerwoldse Aa. De naam verwijst naar het veer over de Westerwoldse Aa.
Het veerhuis was vroeger een populaire uitspanning, zeker nadat de tramlijn naar Winschoten werd aangelegd. Aan de andere kant van het water liggen de Wedderbergen, van oorsprong een klein natuurgebied bestaande uit stuifduinen die gevormd zijn in de middeleeuwen. Tegenwoordig is het vooral bekend als recreatiegebied, met onder meer een bungalowpark, een camping en tussen het bosrijk gebied een pittoresk haventje.

Spinnekopmolen Wedderveer

In 1995 kochten Arnold Dost en Olga Schaver de woning met bijbehorende molen aan de hoofdweg 24 in Wedderveer. Na veel inspanning is er een restauratiesubsidie beschikbaar gesteld. In 1997 is er een volledige en prachtige restauratie gerealiseerd. Op 14 juni 1997 is de molen opnieuw officieel in gebruik genomen. De molen is nu uitgerust met een lintzaag. De huidige eigenaar draait ook regelmatig met de molen en zaagt op vrijwillige basis hout, maar ondervindt veel hinder van de bomen in de directe omgeving. Door het particuliere initiatief (er is veel eigen vermogen geïnvesteerd in de molen), is op een prachtige plek in Wedderveer een markante blikvanger van een molen aan de westzijde van de Westerwoldse Aa in stand gebleven. De molen heeft voor zover bekend nooit een naam gehad.
Omdat de molen uniek en enig is in zijn soort, trekt deze veel belangstelling. Dit blijkt uit veelvuldige bezoeken van molenliefhebbers en andere belangstellenden, individueel en vaak ook in groepsverband, die vanuit het hele land, maar ook vanuit het buitenland de molen bezoeken.

Bron; Oud Bellingwedde

De Albert Wubs bank

De Albert Wubs bank (1974) staat in Wedderveer op de hoek van de Albert Wubsweg en de Hoofdweg, De bank is genoemd naar de onderwijzer Albert Wubs (1899-1944) van de openbare lagere school in Wedderveer (hij werkte daar sinds 1921). Wubs zat in het verzet, werd door de Duitse bezetters opgepakt, en is in 1944 in Neuengamme in het concentratiekamp overleden.
De Wedderveerster school aan de Hoofdweg, die na de oorlog 'Albert Wubs School' ging heten, bestaat niet meer. In 1965 waren er te weinig leerlingen over, en in 1973 is het gebouw gesloopt.
De bank is een ontwerp van het bureau gemeentewerken Bellingwedde en is in 1974 door het werkvoorzieningschap Wevebo gerealiseerd. 

Het monument

Het monument, ook vermeld als 'oorlogs- en verzetsgedenkteken', werd gemaakt door de beeldhouwer Wladimir de Vries. Het bestaat uit een natuurstenen sculptuur van een staande vrouw, gekleed in een gedrapeerd gewaad. Ze heeft een ontbloot bovenlijf en houdt haar handen achter haar rug. Het beeld is geplaatst op een klein voetstuk, waarop in reliëf is te lezen:
1940 - 1945 OPDAT WIJ NIET VERGETEN
Op 5 mei 1950 werd het monument onthuld door mevrouw E. Mulder, weduwe van de eerste 'martelaar voor de vrijheid' in de toenmalige gemeente Wedde.
Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking worden bloemen en kransen bij het monument gelegd.
Share by: